Tyjo, byjo!

Pečení vlastního chleba se u nás setkalo s velkým úspěchem. Dokonce takovým, že ani nedáme Pražačce šanci hotový výrobek pořádně vyfotit a už je snědenej. Tak aspoň vyfotila výchozí ingredience.

Jak pěkně to vypadá! Horší bylo ale Pražákovo zděšení, když se najednou účtenka z rohlíku.cz hemží samejma bio-věcma. Biosemínka a biojinýsemínka (tentokrát jsme koupili slunečnicová, dýňová, lněná a taky chia – což je něco strašně biomoderního, ale prakticky to jsou semínka ze šalvěje) a biomouku špaldovou celozrnnou a špaldovou hladkou a taky biožitnou abychom mohli experimentovat. Některé suroviny se holt evidentně v normální, ne-bio verzi nevyrábí, takže nám nic jinýho nezbývá. Ale dáváme to jen do toho chleba, jinak jsme celkem normální. A špalda je prej mimochodem taky megazdravá. (Akorát by Pražákovi mohl někdo prozradit, proč když je to „prastarý a nešlechtěný druh pšenice“ a  taky „velmi odolný proti škůdcům“, proč je teda cca 8xdražší než normální pšeničná mouka?)

Tyhle narcisy nejsou asi bio, ale stejně je máme rádi. Už bysme je ale radši sklízeli z vlastní zahrady. Zatím máme jen minizahrádku na parapetu. Tam už to začínají rozbalovat pánové Hyacintové.

A o kousek vedle se paní Monstera nenechá zahanbit. Co jsme jí dostali, přesadili a pravidelně hnojíme (čímž pádem nevíme, jestli je teda bio), už se nám odvděčila dvěma novými listy. (Tady můžete porovnat původní monsteru verzi 0.9) Každý nový list se takhle vyklube od dolní části stonku předchozího listu v smotaným stavu.

A taky nastala ta nejpříhodnější chvíle k předpěstování rajčat. Našli jsme ještě nějaká semínka z asi-předminulého roku. Tak proč bysme jim nedali šanci ukázat, jestli v nich ještě něco je? Ve víčku jsou pak semínka z loňské sklizně žlutýh citrónových rajčat. Letošní nákup – odrůda Mercedes F1 je na fotce rozmazaná, což dává smysl protože Mercedesy jsou přece dost rychlý…

A na závěr ještě přehled pražaččiny tvořivosti. Vylinorytěná židle…

… a nová předloha pro budoucí linoryt:

A to už je dneska všechno. Mějte se pěkně a byjo.

Zpět na hlavní stránku.

 

1 komentář: „Tyjo, byjo!

  1. Dobře jsme se těšili – a právem, nezklamali jste !
    Jako protislužbu nabízím zajímavou informaci (ha-ha) : Nepátrejte, proč jsou některé věci nelogicky dražší, ač jsou jednodušší či dokonce
    výrobně levnější —- to jsou zákony trhu (původně), přesněji zákony prodejců (dnes) !!! Máte proti těmto skupinám lidí jednu velikou výhodu : Umíte se radovat ! Z jara, z nádherně vymyšlené přírody, z toho co se vám podařilo samotným rovněž vytvořit….Moc jsem toužil celý život si tuto filozofii osvojit.
    A tak zase moc děkujeme !
    Zdraví J+J

    To se mi líbí

Napsat komentář