Cibulové čatní

DSCF6115

Ingredience:

pekáč červené cibule, nakrájené na plátky

DSCF6153

4 stroužky česneku,nakrájené na plátky

140 g másla

4 lžíce olivového oleje

hrst lístků čerstvého tymiánu

2 nebo více chilli papričky

750 ml červeného vína

350 ml červeného vinného octa

200 ml portského

sůl, pepř

DSCF6261

V hrnci rozpustit máslo a olej. Přidat cibuli a česnek, posypat cukrem, tymiánem, solí a pepřem a chilli.

Odkryté vařtit za občasného zamíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.

Přilít víno, ocet a portské a vařit na prudším ohni za častého míchání 30 – 50 minut, než se odpaří dost vody a vzniklá věc je hustá a hnědo-červená.

Hotovo, naplnit skleničky.


DSCF6319

Nebo rovnou jíst. K sýrům, k masu… Ale pozor, má to dost malou trvanlivost, protože jak se do toho člověk jednou pustí…

DSCF6238