Ingredience:
pekáč červené cibule, nakrájené na plátky
4 stroužky česneku,nakrájené na plátky
140 g másla
4 lžíce olivového oleje
hrst lístků čerstvého tymiánu
2 nebo více chilli papričky
750 ml červeného vína
350 ml červeného vinného octa
200 ml portského
sůl, pepř
V hrnci rozpustit máslo a olej. Přidat cibuli a česnek, posypat cukrem, tymiánem, solí a pepřem a chilli.
Odkryté vařtit za občasného zamíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat.
Přilít víno, ocet a portské a vařit na prudším ohni za častého míchání 30 – 50 minut, než se odpaří dost vody a vzniklá věc je hustá a hnědo-červená.
Hotovo, naplnit skleničky.
Nebo rovnou jíst. K sýrům, k masu… Ale pozor, má to dost malou trvanlivost, protože jak se do toho člověk jednou pustí…