Základem je šťáva. A základem šťávy je mlýnek. Koupili jsme jeden německé výroby v ceně kolem 1000 korun. Elektrickým v této cenové relaci jsme příliš nevěřili. Sestaveno bez problémů.
Ládujeme rybíz, točíme klikou. Lezou vzorná suchá hovínka, jak to má být.
Stále vše podle plánu, hovínek plná mísa.
Hustá šťáva odkapává kam má.
Problém nastal ve chvíli, kdy jsme se snažili lisovat rybíz nasbíraný před týdnem, který čekal v lednici. Těžko říct proč, ale byl o mnoho vodnatější a vznikla z něj takováhle břečka, která do lisu prostě nechtěla. Nepomáhalo ani přidat stopky nebo i listí…
Nicméně šťávy se nakonec podařilo získat dostatek.
Směs šťávy z černého a červeného rybízu. Celkem cca 4 litry. Šťáva se ohřeje a smíchá s přípravkem Gelfix, použili jsme 3 sáčky Gelfix super 3:1. Když začne vařit, vaří se 1 minutu, pak se přidá cukr, my jsme dali 1 kg.
S cukrem se vaří cca 5 min. Pak se posbírá pěna. Otestuje se, jestli je marmeláda opravdu marmeládou…
… a naleje se do vysterilizovaných sklenic. Nám jich vzniklo přesně devatenáct. Mňam.
1 komentář: „Rybízová marmeláda“